Photo credit: Zassfotoos, Saskia Koot-Dingjan

 

Bio / CV:

For English, scroll down ↓

 

Ik ben Petra de Winter; zangeres, songwriter, producer en componist. Daarnaast geef ik zangworkshops, zang,- muziek,- koor en musicallessen. Zangworkshops en zangles aan volwassenen en kinderen, muziekles en popkoor tot nu toe alleen aan kinderen.

Ik ben al meer dan twintig jaar actief in de muziekwereld en volgde diverse (muziek-) opleidingen. Mijn leven staat in dienst van de muziek en mijn gezin.

Naar mijn muziek luisteren kun je hier.

Ik had in het verleden daarnaast tien jaar lang een baan van twee dagen per week als manager in de zorgsector. De afgelopen negen jaar werk ik weer fulltime als musicus, vocal coach en muziekdocent. Ik ben moeder van drie kinderen, die ook allemaal muziek maken. Het podium en de studio zijn mijn habitat. Ik heb optredens gegeven in Londen, Tunis, New York, Kopenhagen, België, Boekarest, en in alle grote steden van Nederland. Met mijn band Chabliz bracht ik tot nu toe vier albums, twee EP's en een single uit (plus een enorme hoeveelheid demo's...). Deze albums en EP's kregen lovende reviews in de muziekpers. Met dit trio maak ik artpop, pop-noir en gothicjazz. Eerder bracht ik als solo artiest een single uit bij major CNR/Arcade.

Ik studeerde zang aan de DJAM, een jazzopleiding in Amsterdam, en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook heb ik vele klassieke zanglessen en operalessen gevolgd, o.a. bij Jeanette van Dijck (Den Haag) en  Jacqueline Barron (Londen). Daarnaast volgde ik diverse zangworkshops, o.a. bij Isabelle Ganz, operaregisseur Charles Hamilton, Marc Drost en Dylan Bell. Ook studeerde ik muziekwetenschappen aan de Open Universiteit, waar ik daarnaast een cursus filmkunde volgde.

Bach en kerkkoor

Ik begon als veertienjarige in het plaatselijke kerkkoor, waar we o.a. gregoriaanse liederen zongen. Mijn vader draaide thuis Bach, opera en Indonesische muziek, dat vond ik allemaal mooi. Vanaf mijn twaalfde luisterde ik daarnaast ook veel naar popmuziek op de radio. Mijn ooms lieten me luisteren naar rock uit de seventies (o.a. CCR, filmmuziek van Ennio Morricone en Fleetwood Mac), Balinese gamelan en muziek van fluitist Pa Suleiman, terwijl mijn moeder naar Chopin, Tsjaikovski en Argentijnse tango’s luisterde. Op mijn dertiende kocht ik op de vlooienmarkt de (live-) helft van dubbelalbum Ummagumma van Pink Floyd. Vanaf dat moment was ik Pink Floyd fan, dit duurde tot mijn zeventiende. Maar wanneer ik met mijn familie samen was draaiden we regelmatig muziek van Eartha Kitt. Daarna ontdekte ik  Joy Division en Led Zeppelin, twee totaal verschillende bands, maar allebei geweldig. Op mijn negentiende werd ik 'verliefd' op Nico (van de Velvet Underground), op onze eigen Hollandse La Pat (Patty Trossèl) en op Greetje Bijma.

Yma Sumac & Betty Carter

Een aantal van bovengenoemde bands waren soms wel twintig jaar eerder beroemd dan toen ik ze ontdekte, maar dat gaf niet. Als twintiger dweepte ik o.a. met Richard Wagner, Diamanda Galas, Nick Cave en Yma Sumac. Ik zat in verschillende rockbandjes, volgde intussen operalessen en bezocht jaarlijks North Sea Jazz. Daar zagen onze drummer en ik Betty Carter optreden en vanaf dat moment gingen we ons met onze rockvrienden toeleggen op jazz. We zaten veertien uur per week in de oefenruimte en leerden onszelf jazz spelen en zingen.  Ik stapte over van operalessen naar een jazzopleiding (de DJAM in Amsterdam, en later het K.C. te Den Haag). Ik heb daarvoor een halfjaar in Londen gewoond. Daar zat ik in een rockband, deed optredens en volgde klassieke zanglessen bij Jacqueline Barron.

Jazz & EDM

De jaren erna trad ik veelvuldig op met diverse jazzbezettingen, op vele podia, maar ook op recepties, feesten en in hotels. Zo speelde ik twee maanden lang met de Phebus Band in jazzclub La Lyre in een viersterrenhotel in Tunesië. Ook speelden we diverse malen in de Wintertuinen van hotel Krasnapolsky in Amsterdam.

In dezelfde periode zaten we regelmatig in een studiootje middenin de duinen van Hoek van Holland samen met dancejongens EDM te maken. Daarmee kwamen we met “The Seventh House” in de halve finale van de Grote Prijs van Nederland (categorie: Dance) terecht.

Danse Macabre

In het jaar ervoor richtte ik muziektheatergroep Danse Macabre op, waarmee we diverse optredens deden in theaters in Den Haag en Amsterdam. Met deze groep, die uit 25 musici, dansers, organisatoren en technici bestond, speelden we zowel eigen, theatrale en sonologische composities alswel stukken van o.a. Charles Ives, Henryk Gorecki, Elvis Costello (The Juliet Letters) en Marc Almond. De optredens werden zeer goed ontvangen. Er deed een strijkkwartet, een pianist en een rockbezetting aan mee.

Ook nam ik met diverse projecten verschillende songs op, o.a. het jazzy nummer 'Another Day' (van Amina Claudine Myers) met de legendarische Nicko Christiansen op sopraansax, met wie ik jaren later ook “Strange Fish” opnam.

In 1998 zat ik met Bobby Jacobs, Tristan Klein en Daniel Derks, de ex-drummer van de legendarische band De Dijk, in rockband D@P, waarmee we optraden in muziekcafé ’s en waarmee we met een videoclip op TV West terechtkwamen.

Photo credit: Karianne Hylkema.

Rock

What’s in a name ? Ik heet Petra, wat “rock” betekent. In 2001 keerde ik terug naar mijn roots en ging ik met mijn bands Chabliz” en “Winter” focussen op  rock en alternatieve popmuziek. Met “Winter” kreeg ik een platencontract bij major Roadrunner-Arcade (CNR). Ik ging met o.a. Leendert Haaksma, Hans Eijkenaar, Michel van Schie en Tjeerd van Zanen de Bulletsound studio in en nam twee zelfgeschreven, nederlandstalige rocksongs op. De single werd vlak voor 11 september uitgebracht en flopte. De liveband bestond o.a. uit Daniel Derks (de ex-drummer van De Dijk, met wie ik eerder ook in de Phebus Band zat).

Pop-noir & Artpop

In 2003 brachten we met Chabliz een avontuurlijke indie, alternative pop-noir cd uit, geproduceerd door Wim Oudijk (o.a. bekend van Doctorandus P. en Venus Flytrap) in zijn Discofair studio. We kregen een distributiedeal bij platenlabel Coast to Coast. De cd kreeg  lovende recensies (voor meer info, zie de Reviews ) in de muziekpers.

We toerden door heel Nederland, o.a. in het clubcircuit, en daarnaast gingen we tussen 2003 en 2010 vijf keer naar Boekarest, Roemenië, waar we optraden in theaters, op het Europafest festival , in het Hardrockcafé en op de Roemeense televisie.

We werkten o.a. samen met de beroemde gitarist Dany Lademacher, (van Herman Brood) waarmee we een nieuwe demo opnamen. In die periode werkte ik soms ook samen met Arie Spaans, Tresspassers W, Rowin Schumm, Bobby Jacobs en Shell Schellekens, de legendarische producer van de Golden Earring. De Popunie riep onze Chabliz-cd “Nightporter” uit tot cd van de maand en deze komt in de Lowlands Top Dertig terecht. Ook krijgt de cd een nominatie voor beste Haagse cd van 2003.

In die periode werkte ik daarnaast kortstondig samen met de Haagse electroformatie “AU”, waarmee ik als improviserend zangeres optrad op een festival in 'De Vloek' te Scheveningen.

Vlak na de promotietour van de Nightporter-cd  stapte pianist Ewout Willems op. Hij voelde zich niet meer prettig in een band die steeds meer ging experimenteren met electronica, terwijl hij het met zijn jazzroots graag akoestisch wilde houden. Chabliz ging verder met andere pianisten, maar was daardoor lange tijd haar “draai” kwijt. Ook kreeg ik in die periode drie kinderen. In 2007 overleed onze drummer Arthur van Keppel aan een maagbloeding. De drummer waarmee ik ooit ademloos op North Sea naar Betty Carter en Cassandra Wilson had gekeken. We waren inmiddels een soort familie van elkaar geworden, dus het verlies was groot. Temeer, daar onze eerste pianist Jan-Kees Haks in 2000 ook al overleden was, op eveneens veel te jonge leeftijd. Wel schreef ik samen met pianist Henk Greven een aantal nummers, die ons volgende album haalden. We vonden een nieuwe drummer, en gingen de homestudio van onze nieuwe pianist Pim van Riezen in om aan een nieuwe cd te werken. Pim had muziekregistratie gestudeerd aan het conservatorium van Utrecht (en Hilversum). We leerden onszelf met vallen en opstaan opnemen, mixen en produceren en maakten daarbij duizend fouten die we vervolgens weer moesten herstellen. DIY dus, net zoals bij de jazz in de beginperiode van de band. In 2009 stond Chabliz in de finale van het NPO radioprogramma Volgspot op de NCRV, met een spetterend theateroptreden.

Chabliz

Chabliz doet optredens door heel Nederland en won in juni 2014 de Publieksprijs (in de categorie muziek) op het Delft Fringe festival.

Vanaf 2009 begon ik naast Chabliz en mijn part-time baan als zorgmanager ook sideprojecten te doen. Zo zong ik regelmatig koortjes en adlibs in voor producer Wim Oudijk in zijn Discofair studio, o.a. voor zijn `Windows and Doors` label. Ik ging dat ook doen voor de Mosound Studio van Marcel van Ling. Ook zong ik geïmproviseerde stukken in voor de Kroatische avantgarde electroband Far Go Traders. Ik werd ingehuurd door theatergezelschap Weerschijn om stukken te componeren en zingen voor één van hun toneelstukken, en ik deed i.s.m het Conservatorium van Haarlem – InHolland - het  community art project `Klankherinneringen` voor Stichting Allerzielen Alom.

In 2011 begon ik samen met de Deense gitarist Henrik Olsen een tweede band naast Chabliz, Olsen Winter. Met deze band namen we drie nummers op, een EP. We schreven tot nu toe vier nummers samen en maken filmische, “slow music” o.a. geïnspireerd door de Nordic Noir van Marie Fisker. Vanuit deze band ontstond het idee om filmmuziek te componeren en produceren. De Deense sterdrummer Gert Smedegaard speelt drums op één van onze nummers. Henrik heb ik ooit ontmoet in Kopenhagen, waarbij ik een gastoptreden in het clubcircuit van Kopenhagen heb verzorgd bij zijn toenmalige band “Bakers Behind”, met een nummer wat we gezamenlijk geschreven hadden.

In 2013 namen we met Chabliz twee videoclips op. Beiden zijn te zien op You Tube.  Er volgden meer videoclips in de jaren erna.

A Great Gig in the Sky

Eveneens in 2013 zing ik gedurende een halfjaar samen met Katinka van der Harst de female vocals bij Pink Floyd tributeband Infloyd. Ik zing daar o.a. diverse malen  'A Great Gig in the Sky' solo voor een zaal van 800 man publiek (met Chabliz spelen we meestal voor kleinere zaaltjes). Het duurde daarna tot juni 2024 voordat ik dit nummer weer opnieuw voor publiek uitvoerde, deze keer samen met pianist Eli 't Hart.

Ik zing diverse koortjes en adlibs in als sessiezangeres, o.a. in de Mosound Studio voor Niema Loren, waarvan ons liedjeLeyla inmiddels meer dan 814.000 keer op internet beluisterd is. Ook zing ik over een periode van meer dan tien jaar vele koortjes in met en bij producer Wim Oudijk, die helaas in september 2016 overlijdt.

Zangworkshops

Vanaf 2010 t/m 2019 geef ik ieder jaar een aantal zangworkshops aan de kinderen van groep 7 en 8 van montessorischool Nieuw vreugd en Rust te Voorburg. Ook heb ik zangworkshops gegeven op o.a. het Haags Montessori Lyceum te Den Haag en aan de volwassenen van theatergroep Weerschijn. Ik geef zangworkshops op o.a. vrijgezellenfeesten, op  bedrijfsuitjes en tijdens teambuildingssessies.

Begin 2014 sneuvelt mijn part-time (16 uurs) managersbaan in één van de vele bezuinigingsreorganisaties die de zorgsector telt (bij Middin). Vanaf dat moment leg ik me weer full-time toe op de muziek.

De Winter

Ook nam ik later onder de artiestennaam ”De Winter” het nummer We Failed op, i.s.m. Anthony Blokdijk en studioproducer Marcel van Ling. Mijn zoon Storm neemt hierin de trompetsolo voor zijn rekening. Dit nummer werd opgenomen in de Free40 playlist en de Snob 2000 voorkeurslijst van Pinguin Radio en Ondergewaardeerde Liedjes.

Ik  startte samen met theaterregisseur Caroline Ros musicallessen voor kinderen bij Wizoz Voorburg. We studeerden met een groep kinderen de musical “de Tovenaar van Oz” in. Ook hebben we de musicals “Frozen” (“Bevroren”) en “De Minions” op de planken gezet. In 2016 gaf ik musicallessen op brede schoolprojecten aan kinderen in Leidschendam en Voorburg bij Stichting SenW Leidschendam-Voorburg. Ook geef ik vanaf begin 2016 muziek-, cultuur -en medialessen aan Rotterdamse kinderen via Dit is Wijs /Beware Brede School. Ik geef o.a. muziekles op basisscholen en heb ook popkoor, drama en djembélessen gegeven. Daarnaast werk ik o.a. voor Muziekonderwijs.nl, waar ik zanglessen geef.

Strange Fish

In de zomer van 2015 nam ik samen met Michiel Papenhove, de ex-gitarist van Within Temptation, het metalnummer “Stop the Rain op. We noemden onszelf The Collaborators en namen tot nu toe twee songs op. De eerste song, “Stop The Rain,” gaat over de financiële crisis die op dat moment aan de gang was in Griekenland. Het tweede nummer gaat over het glazen plafond en heet dan ook “Glass Ceiling.” In “Stop The Rain” hebben we ook een rapstukje en een kinderkoortje verwerkt. Beide nummers zijn te vinden op You Tube. “Stop The Rain” is door enthousiastelingen in het Grieks, Engels en zelfs Portugees vertaald en ondertiteld.

Ook werd ik in de herfst van 2015 jurylid bij "Jong Quite Quiet," een singer-songwriterfestival in Delft. In datzelfde jaar nam ik met jazzpianist René ten Cate en met de legendarische Nicko Christiansen op sax het nummer Strange Fish op, dat als videoclip op YouTube verscheen.

New York

In maart 2016 toerden we met Chabliz in New York City, in de USA. We gaven daar vier concerten, waarvan één voor The Real Radio Show.

Onze cd “Straight Stories” werd in 2017 uitgebracht. Het album kreeg positieve recensies in diverse tijdschriften (o.a. de OOR en de Muziekwereld) en op diverse media op het internet. Op de eerste track van het album (“You were meant for me”) speelt corryfee Fay Lovsky als featured artist theremin en zingende zaag.

Livestream concerten

Tijdens corona gaven we diverse livestream concerten. In 2021 volgden een single en een EP van Chabliz en in oktober 2022 een Chabliz-album, getiteld 'Heroes and Foes' (waarvoor we in 2020 een subsidie ontvingen van het Muziekproductiefonds van Sena). Ook dat album ontvangt positieve recensies in de muziekpers. In 2023 volgde een EP, in een samenwerkingsproject met Dizzy Panda. Het improviseren begon daarnaast ook weer te lonken: sinds begin 2023 geef ik met Chabliz impro livestreams op ons YouTube kanaal.

Het plan is om in 2025 naast mijn werkzaamheden bij Chabliz ook een solo-album uit te brengen, met nummers die ik de afgelopen twintig jaar naast mijn band Chabliz heb opgenomen (side projecten). Voor de komende jaren hebben we ook voor Chabliz weer veel plannen, zo zijn we momenteel bezig met het schrijven en repeteren van nieuwe songs en het plannen van bijzondere concerten. Ook hebben we in mei 2024 weer een nieuwe videoclip uitgebracht.

Carillon en Women in Jazz

Eind 2023 werd ik lid van de Bimpro. Daar ontfermde ik me vervolgens samen met enkele (andere) jazzvrouwen over het Facebook- en insta account van NL Women in Jazz, een onderdeel van de Bimpro. Vrouwen hebben het nog steeds zwaar binnen de pop, rock- en jazzwereld; ze krijgen minder optredens en platenlabels hebben aantoonbaar minder interesse in hun werk. NL Women in Jazz probeert daar verbetering in aan te brengen. Gelukkig gaat het voor de nieuwe generatie muziekvrouwen, waaronder mijn dochter, nu eindelijk vooruit! Ook werd ik in april 2024 bestuurslid bij de stichting Vrienden van het Carillon te Voorburg.

Een uitgebreider C.V. / bio vind je op mijn Linkedinpagina.

Recensies (in het Engels en Nederlands) vind je hier.

Mijn muziek vind je hier.

Met deze mensen heb ik wel eens (muzikaal) samengewerkt  en/of samengespeeld, o.a. live en/of in studioprojecten:

Mocht je naam hier niet bij staan:  laat het me weten.

English: Over the past twenty years I cooperated with the people mentioned below, in various projects.  If your name should be on this list, please contact me.

Fay Lovsky, Holger Schwedt, Dany Lademacher, Gert Smedegaard, Wim Oudijk, Hans Eijkenaar, Michel van Schie, Leendert Haaksma, Tjeerd van Zanen, Bobby Jacobs, Nicko Christiansen, Shell Schellekens, Juraj Stanik, Arie Spaans, Cor Gout, Niema Loren (Santino Loren), Michiel Papenhove, Catself, Bonnie St. Claire, Anthony Blokdijk, Mick Paauwe, Abdel de Nadal, Henrik Olsen, René ten Cate, Giselle Bentvelsen, Rob KramerMarcel van Ling, Cor Gout, Daniel Derks, Glenn Antoine, Vladimir Spisiak (Vlado Spisiak), Niels Tausk, Karianne Hylkema (Kalipluche), Dominique Romeny, Pim van Riezen, Marcel Peters, Ap de Ree, Riske de Vries, Barbara de Bruin (my niece!), Lee-leet, Peter Kennedy, Rowin Schumm, Arthur van Keppel, Eli ’t Hart, Cora Hildering, Sergio Bisbal, Natasja van Doesburg, Sophie EhlingHenk Greven, Arthur Havenaar, Phillip de Goey, Francisco Morales, Yerman Aponte, Tristan Klein, Jaap van Biezen, Vincent Blok, René Meester, Mark Bubberman, Jan-Kees Haks, Witte van der Veen, Frank Middendorp, Eric Westrus, Katinka van der Harst, Bosz de Kler, Gerrit Vennema, Tjitse Letterie, Jan-Maarten Luursema, Querijn Calis, Cecile Calis, Emile van Croonenburg, House of Vampires Project, Ghani Minne, Fred van den Hoogenband, Koos Nuyens, Ulrich de Jesus, Jhoeko fotografie, Anton Simonis, Berit Janssen, Pim van der Hust, Ingrid Mol, Quinten Smith, Ewout Willems, Bert Koops, Wout Bouman, Dennis de Raad, Cathelijne Dommerholt, Anne Marie Boorsma, Guus van Leeuwen, Caroline Ros, Roland Meyer, Frank Brinkman, Wilma Paalman, Hester Kuiper, Wouter Kiers, Ida van der Lee, Marco Bouwmans, Jaco de Jong, Erik Jan de Jong, Roy Louis, Jelmer Louis, Thon de Bruin, Gijs van der Bent, Ger van Dijk, DJ RudiTunes, Richard Underscore, Steve Digital, Rijst Erbij, Tonnie Barhorst, Aaf Corbijn, Hans Ris, Steven Kruyswijk, Storm Blok, Gudrun Blok, Ben van der Wegen, Anna Rallo, Casper Hall, Anne de Ree, Claus Brockhaus, Sylvia Krul, Nico Hemmer, Jeen Rabs, John Butler, Todd Dillingham, Pete Mc Cabe, Debstar Divine, Andrea Petitta, Nadia Jahangier, Johnno Casson, Jude Cowan Montagne, Prinsco, Kasper de Zoete, Mark David Roberts, Eveline Ketterings, Barbara Smeenk, Jack Gibson, Patrick Dreaux, Ron E. Smith, Paul Butler, David Gosker, John Birch, the boys from Dizzy Panda, en wie ik verder nog vergeten ben (e.v.a.) …..

 

en ik heb dingen geleerd van:

….and I learned things from:

Jeanette van Dijck, Jacqueline Barron, Deirdre van der Wolk, Isabelle Ganz, Charles Hamilton, Dylan Bell, Marc Drost, Wim Oudijk, Marjolein Frelier, Kees Jan de Koning, Ingrid Dassen, Joke Maas, Piet van Leeuwen, Hans de Bruin, Marianne van Raaij, Dominique Citroen, Gea van der Wal, Piet Neering, mijn echtgenoot Vincent Blok, mijn vrienden en collega’s Anthony Blokdijk, Henrik Olsen, Pim van Riezen, Marcel Peters, Catself, Karianne H en Arthur van Keppel, Ap de Ree, Marcel van Ling, Fleurine, Abdel de Nadal, René ten Cate, Ineke Heijliger, mijn ouders, Henriet Spork, mijn zus, Gerard van der Hoeff, Jan-Kees Haks, Eugenie Overtoom, Daniel Derks, Marleen Gonzo, Judith Porcelein, mijn muziekleraar op de middelbare school, mijn ouders, ooms, tantes, de juffen en zusters op de bassischool, e.v.a.

Deze mensen c.q. artiesten inspireerden mij (in willekeurige volgorde):

These people and artists have inspired me:

Nina Hagen, Nico, Greetje Bijma, Yma Sumac, Ute Lemper, Nick Cave, Ian Curtis, Diamanda Galas, Betty Carter, Maria Callas, J.S. Bach, Dmitri Shostakovich, Henryk Górecki, Richard Wagner, Hannie Schaft, Daniel Barenboim, Sophie Calle, Damien Hirst, Gustav & Alma Mahler, Melanie Safka, Brian Eno, Marlene Dietrich, Kurt Weill, Jim Morrison, Janis Joplin, Anselm Kiefer, Friedrich Nietzsche, Francis Bacon, Ernst Juenger, Jimi Hendrix, Jimmy Page, Kurt Cobain, Ennio Morricone, Zbigniew Preisner, Peter Hook, Joy Division, George Gershwin, Thelonious Monk, Beach House, Nina Simone, F. Bordewijk, W.F. Hermans, Camille Paglia, Pink Floyd, Marina Abramovic, Louise Bourgeois, Edgar Allan Poe, Bryan Ferry, Emma Gonzalez, Stanley Kubrick, Bernardo Bertolucci, Krzysztof Kieślowski, Roman Polanski, Patty Trossèl, Eartha Kitt, Kate Bush, Francis Ford Coppola, Béla Bartók, Keith Jarrett, Lydia Lunch, Benjamin Clementine, Screamin’ Jay Hawkins, David Bowie, John Cale, Jeff Buckley, David Lynch, Angelo Badalamenti, Michael Nyman, Sonic Youth, Margaretha Zelle, Virginia Woolf, Edouard Louis, Sinead O'Connor, Marie Fisker, Simone de Beauvoir, Stephen Covey, Jessye Norman, Karen Carpenter,  Carl Orff, Van Dyke Parks, Siouxsie Sioux, Richard Strauss, Tierney Sutton, Freddy Mercury, Scott Walker, Sarah Vaughan, Julie London, Emma Goldman, Sia, Sigmund Freud, G. Puccini, Laurie Anderson, Joni Mitchell, Barbra Streisand, Carole King, Peter Paul Zahl, JM Coetzee, Christa Ludwig, Fay Lovsky, Donna Summer, Jacinda Ardern, Lou Reed, Elsa von Freytag, Daniel Johnston, Carl Anderson, Esbjörn Svensson, Cathy Berberian, Shirley Bassey, Conny Stuart, Al Jarreau, Ina Brouwer, Elsa von Freitag- Loringhoven, Lucille Ball, Michel van der Aa, Terry Lyne Carrington, Esperanza Spalding, Samora Pinderhughes, Margriet Eshuijs, André Hazes senior, Ganesh Rajagolapan, Shankar Mahadevan, John Mc Laughlin, Jean-Luc Ponty, Bernard Herrmann, Massada, Hildur Guðnadóttir, Marta Warelis, Wendy Carlos, Cassandra Wilson, e.v.a.

 

Met deze mensen/artiesten wil ik ooit nog eens samenwerken:

In the future I would like to cooperate with the following people:

 Jasper le Clerq, Van Dyke Parks, Marta Warelis, Ayreon, Wibi Soerjadi, Jan Wouter Oostenrijk, Michel van der Aa, e.v.a (and many others).

Fotocredits:

Zass fotoos (Saskia Koot-Dingjan), Karianne Hylkema, Kay Sauren, Jenni Aaltonen,  Ron van Varik, Jan te Bont, Tristan van Doorn, Robbert Heijm, Rene Secreve, Quinten Smit, Rock 4 Life, Bert Koops, J.R. Rost, Jeroen, Helene Lemoine, Iris van der Made en Vincent Blok. Van enkele foto’s heb ik geen naam van de fotograaf (m/v) gevonden. Als je je foto hier herkent, laat het me s.v.p. weten, dan zet ik desgewenst je naam erbij.

There are a few photos of me where I don’t have the name of the photographer. Please let me know if your name should be on the list with photo credits.

English:

I am Petra de Winter, vocalist, songwriter, composer and producer.I give vocal workshops, vocal coaching and musical lessons to adults and children. For the past twenty years I have been an active member of the music world. I studied vocals and music at several music institutes; among others, the Royal Conservatory in The Hague, Holland.

My life is in service of music and my family. I am a mother of three children.I work full time as a musician and music teacher. The stage and the studio are my habitat.

You are able to listen to my music here.

I possess a four-octave vocal range, spanning from contralto to high soprano. My musical talents extend to singing and composing across various genres including rock, artpop, popnoir, jazz, and gothic. As a lead vocalist, I also do (studio-) choirs and provide backing vocals. My name, Petra, fittingly means 'rock.' In addition to classical singing and writing toplines for alternative pop music, I have released four acclaimed albums with my band Chabliz, which delves into artpop, popnoir, and gothic jazz. I give and gave concerts in Holland, New York, Copenhagen, London, Tunis, and Belgium. 

In the realm of music production, I arrange and produce songs. My expertise also includes teaching music and providing vocal coaching. I give concerts and offer music education to both children and adults.

As the lead vocalist for Chabliz, I explore genres like popnoir, dreampop, artpop, and gothic jazz. I've also performed with the Pink Floyd tribute band Infloyd, interpreting classics like "A Great Gig in the Sky," and collaborated on projects such as "Slow Music" and "Nordic Noir" with Olsen Winter in Copenhagen. My passion for Community Arts projects has led to several collaborations, and I'm always on the lookout for new creative ventures. My organizational skills complement my role as a mother to three children. I've had the privilege of singing choirs and lead vocals for numerous international artists and working with esteemed producers like Wim Oudijk (of Discofair studio) and Marcel van Ling (of Mosound Productions), all while honing my skills through classical training.

Creative writing is another passion of mine, alongside my admiration for the music of Wagner, Shostakovich, J.S. Bach, Nina Simone, Nina Hagen, Yma Sumac, Nico, Marie Fisker, Joy Division, Beach House, Angelo Badalamenti, Betty Carter, Nick Cave, Ennio Morricone, David Bowie, Greetje Bijma, Rufus Wainwright, and many others.

My teachers were a.o. Jeanette van Dijk (The Hague), Jacqueline Barron (London) and Deirdre van der Wolk. I received several vocal workshops from Isabelle Ganz, Charles Hamilton, Marc Drost and Dylan Bell.

Youth

When I was fourteen years old, I joined the church choir in The Hague, where I grew up. At home my parents loved classical music, my father was (and still is) a huge fan of J. S. Bach.

When I was twelve years old I also listened a lot to pop music on the radio. My uncles introduced me to rock music from the seventies (CCR, Fleetwood Mac, Ennio Morricone) and Indonesian music (gamelan, krontjong, Pa Suleiman), while my mother listened with my sister and me to Chopin, Tchaikovsky and Argentinian Tango music. When I was thirteen, I bought one half of the Ummagumma album from Pink Floyd on a flee market. It was the right half; from that moment on I was a Pink Floyd fan for a few years. At seventeen, I discovered Joy Division and Led Zeppelin and when I was nineteen years old I listened to all sorts of new wave music and to one of my heroines Nico (Velvet Underground). But I also listened to our own (Dutch) Greetje Bijma and Patty Trossèl (La Pat). In my twenties I loved Richard Wagner, Diamanda Galas, Nick Cave and Yma Sumac.

Opera

I sang in several rock bands in Holland and in London, where I lived for half a year, and received opera lessons from Jeanette van Dijck (The Hague) and more versatile singing lessons from Jacqueline Barron (London). On a visit to North Sea Jazz my drummer and I saw Betty Carter; from that moment on we studied several days a week learning to play jazz. After that I studied jazz vocals at the DJAM (Amsterdam) and on the K.C. Den Haag (The Hague Conservatory, Holland).

Jazz & EDM

In the years that followed I gave many concerts with several jazz combos, at many locations, from concert halls to castles, from gardens to festivals. I played for two months every night in a four-star hotel near Tunis and Carthago (in Tunisia) with The Phebus band. With this combo I also played several times in the Wintertuinen from Hotel Krasnapolsky in Amsterdam. In the same period I recorded dance (EDM) in a small studio in the dunes of Hoek van Holland with the band The 7th House. Together we made it to the semi-final of the Grote Prijs van Nederland competition, category: Dance.

Danse Macabre

During the previous year I started the music theatre group Danse Macabre, and with this group of 25 artists (musicians, dancers, sound and light technicians, etc.) gave several concerts at theatres in The Hague and Amsterdam. We played our own compositions, some of them avantgarde and/or sonological, but also pieces composed by Charles Ives, Henryk Górecki, Elvis Costello (The Juliet Letters) and Marc Almond.

The concerts in The Hague were a huge success. A string quartet, a pianist (Jan-Kees Haks) and a rock band were part of our cast.

I have recorded several songs with various projects, including the jazzy song “Another Day” with the legendary Nicko Christiansen on soprano saxophone, with whom I also recorded "Strange Fish" years later.
In 1998 I was part of rock band D@P, together with Tristan Klein, Bobby Jacobs and Daniel Derks, the ex-drummer of De Dijk. We performed in several clubs and ended up with a videoclip on TV West.

Rock

What's in a name? My name is Petra, which means "rock". In 2001 I returned to my roots; with my bands Chabliz and Winter, I focused on rock and alternative pop music. With Winter I got a record deal with major record company Roadrunner-Arcade (CNR). Together with Leendert Haaksma, Hans Eijkenaar and Tjeerd van Zanen I entered the Bulletsound studio and recorded two self-written Dutch rock songs. The single was released just before September 11 and flopped. The line-up of the live band included, among others, Daniel Derks (the ex-drummer of De Dijk, with whom I was previously also in the Phebus Band).

Chabliz

In 2003, with Chabliz, we released an adventurous indie, alternative popnoir album produced by Wim Oudijk (known from Doctorandus P and Venus Flytrap) in his Discofair Studio. We received a distribution deal with record label Coast to Coast. The album received beautiful reviews (for more info, see above the button Reviews in the music press).

We toured throughout the Netherlands, including in the club circuit, and we also went to Bucharest, Romania, five times between 2003 and 2010, where we performed in theatres, at the Europafest festival, at Hard Rock Café and on Romanian national television.
We worked together with the famous guitarist Dany Lademacher, with whom we recorded a new demo. In that period I also sometimes worked with Arie Spaans, Tresspassers W, Rowin Schumm, Bobby Jacobs and Shell Schellekens, the legendary producer of the Golden Earring. The Popunie proclaimed our Chabliz CD "Nightporter" as the CD of the month and it ended up on the Lowlands Top Thirty. The album also received a nomination for the best CD of The Hague from 2003 (on the shortlist).
In that period I also worked briefly with the electroformation AU, with which I performed as an improvising vocalist at a festival in Scheveningen.

Shortly after the promotional tour of the Nightporter album, pianist Ewout Willems left the band. He didn’t feel comfortable any more in a band that increasingly experimented with electronics, while he wanted to keep it acoustic with his jazz roots. Chabliz went on with other pianists, but lost her "spin" for quite a while. I also had three children during that period. In 2007 our drummer Arthur van Keppel died of a stomach haemorrhage. The drummer with which I once watched breathlessly Betty Carter at North Sea. We had become a kind of family, so the loss was great. All the more since our first pianist Jan-Kees Haks also had died, in 2000, at a much too young age. However, I wrote a number of songs together with pianist Henk Greven, and these songs are on our Straight Stories album. We found a new drummer, and went to the home studio of pianist Pim van Riezen to work on a new album. Pim had studied music registration at the Conservatory of Utrecht (and Hilversum). We learned to record, mix and produce ourselves by trial and error and made a thousand mistakes, which we then had to restore. DIY, just like the jazz in the early days of the band. In 2009, Chabliz was in the final of the NPO radio show Volgspot at the NCRV, with a spectacular theater performance.

Chabliz performed throughout the Netherlands and in June 2014 won the Audience Award (in the music category) at Delft Fringe Festival.

From 2009 onwards, besides Chabliz and my part-time job as a healthcare manager, I started to do several side projects. I regularly sang choirs and adlibs for producer Wim Oudijk in his Discofair studio, for example for his Windows and Doors label. I also did that for the Mosound Studio of Marcel van Ling. I sang pieces for the Croatian avant-garde electro band Far Go Traders. I was hired by theatre company Weerschijn to compose pieces and sing for one of their plays, and I did, together with the Conservatory of Haarlem - InHolland - the community art project 'Sound memories' for Stichting Allerzielen Alom.

Copenhagen

In 2011 together with Danish guitarist Henrik Olsen I started a second band next to Chabliz, Olsen Winter. With this band we recorded three songs, an EP. So far we have written four songs together. We make cinematic, slow music, inspired by the Nordic Noir of Marie Fisker. For this band, the idea arose to compose and produce film music, which I also started to do. The famous Danish star drummer Gert Smedegaard plays drums in one of our songs. I met Henrik in Copenhagen and I had a guest appearance in the Copenhagen club circuit with his former band Bakers Behind, with a song we had made. The name says it all: Henrik’s band rehearsed in a practice loft next door to a bakery.

A Great Gig in the Sky

In 2013, Chabliz produced two music videos. Both can be seen on You Tube and they became Music videos of the Month at TalentCast. More music videos followed in 2015 and 2016.
Also in 2013 I sang for six months, together with Katinka van der Harst, the female vocals at Pink Floyd tribute band Infloyd. I sang several times A Great Gig in the Sky solo for an audience of 800 people.
I sang several choirs and adlibs as a session singer, among others at the Mosound Studio for Niema Loren, whose song Leyla has been listened to more than 714,000 times on the internet. I also sang many choirs over a period of more than ten years with producer Wim Oudijk, who sadly died in 2016.

From 2010 onwards I have given vocal workshops every year to the children of group 7 and 8 of Montessorischool NVR in Voorburg. I have also given vocal workshops on the Haags Montessori Lyceum in The Hague and to the adults of theatre group Weerschijn. I can give vocal workshops on stag and hen parties, company outings and during team-building sessions.

As of January 2014, my part-time management job fell victim to one of the many austere reorganizations that the health care sector had in that period of recession. From that moment on, I again commit myself full-time to music.
In that year I also recorded the song We Failed under the artist name De Winter, together with Anthony Blokdijk and producer Marcel van Ling. My son Storm is responsible for the trumpet solo. In December 2017, this song was included in the Snob 2000 of Pinguin Radio and Ondergewaardeerde Liedjes (Undervalued Songs).

Together with theatre director Caroline Ros, I started musical lessons for children at Wizoz Voorburg. We studied with a group of children the musical The Wizard of Oz. We also put the musicals Frozen and The Minions on stage. In 2016 I gave music lessons on after-school projects to children in Leidschendam and Voorburg at Stichting SenW Leidschendam-Voorburg. Since the beginning of 2016 I have also given music, culture and media lessons to Rotterdam children through Dit is Wijs / Beware Brede School. I give music lessons at primary schools and also gave pop choir, drama and djembé lessons.

Gothic metal

In the summer of 2015, together with Michiel Papenhove, the ex-guitarist of Within Temptation, I recorded the metal song Stop the Rain. Our band name is The Collaborators and so far we have recorded two songs. The first song, Stop the Rain, is about the financial crisis that was going on in Greece at that time. The second song is self-explanatorily titled Glass Ceiling. In Stop the Rain we also have a rap piece and a children's choir. Both songs can be found on YouTube. Stop the Rain has been translated and subtitled by enthusiasts into Greek, English and even Portuguese.

In March 2016 Chabliz toured in New York City, in the USA. We gave four concerts there, one of them for The Real Radio Show.
Our album Straight Stories  was released at the end of September 2017. The album received great reviews in various music magazines (including the OOR and the Muziekwereld (Music World) and on the internet.

Corryfee Fay Lovsky plays theremin and singing saw as a featured artist on the first track of the album (You Are Meant for Me).

Livestream concerts

During corona we gave and give several livestream concerts.
Our new EP (with Chabliz) has been released in December 2021. A new, complete Chabliz-album 'Heroes and Foes' followed autumn 2022. Summer 2023 we released an EP in a collab with Dizzy Panda. With Chabliz we also give impro concerts on our YouTube channel. A solo album (in 2025) will follow, the latter with songs that I have recorded next to my band Chabliz in the past fifteen years (side projects). We also release a new music video in May 2024.

A more detailed CV / bio can be found on my Linkedin page.

Reviews (in English and Dutch) can be found here.

You can find my music here.